Telefon

+36 70 670 3572

Email

hello@laria.hu

Bejelentkezés

H-Szo. 8.00-19.00

Sokan csak akkor fordulnak csontkovácshoz, amikor már súlyos ízületi és izomfájdalmakkal, vagy gerincproblémákkal küzdenek. Azonban a manuálterápia jóval többet tehet az egészségéért, mint a panaszok enyhítése.
Segít a test helyreállításában, és ösztönzi a szervezet megfelelő működését, az emésztéstől az immunitásig. Az ízületek, az izmok és a gerinc egymással összefüggő egységet alkotnak, ezért a gerincproblémák, például a gerincferdülés, az egész testre hatással lehetnek.
A kiropraktikai beavatkozások azonban segítenek az ízületek mozgékonyságának helyreállításában, javítják a testtartást és enyhítik a fájdalmakat.
Emellett a gerinc állapota fontos szerepet játszik a belső szervek egészségében is, hiszen az idegrendszert az agytól a test különböző részeiig a gerincvelő vezeti. Ha a gerinc rendellenesen áll, az zavarokat okozhat a test működésében.
A kiropraktikai beavatkozásokkal azonban az idegrendszer zavartalanul tud működni, ami pozitív hatással van az egész test egészségére. Ha ízületi vagy gerincproblémákkal küzd, vagy csak szeretné megelőzni ezek kialakulását, érdemes felkeresnie.
Segítek abban, hogy megtaláljuk az optimális megoldást a panaszai enyhítésére és az egészsége megőrzésére.

Picture

Az egészségmegőrzés hatékony eszköze

A manuálterápia nem csak segít a test helyreállításában és az izom-ízületi fájdalmak csökkentésében, de ösztönzi a szervezetünk megfelelő működését is, az emésztéstől az immunitásig. Ráadásul a gerincünk állapota szorosan összefügg az egész szervezetünk egészségével.
Ebben a bejegyzésben bemutatom a manuálterápia 10 legfontosabb előnyét.

1. Az immunrendszer jobb működése
A rendszeres manuálterápiás kezelés fokozhatja a szervezet azon képességét, hogy megfelelően gyógyuljon és helyreálljon. Az idegrendszer a szervezet minden sejtjét, szövetét és szervét szabályozza, beleértve az endokrin rendszert (amely a hormonokért felelős) és az immunrendszert. Mindkét struktúra szükséges a gyulladás és a betegség megoldásához.
A gerinc szubluxációi vagy eltolódásai azonban befolyásolják az agy azon képességét, hogy kommunikáljon a test többi részével és kiváltsa az immunválaszt. Ez a csökkent funkció megnehezíti a betegségek leküzdését.
A kiropraktikai kiigazítások korrigálják az esetleges helytelen beállításokat, hogy ösztönözzék az idegrendszeren belüli megfelelő kommunikációt. Arról nem is beszélve, hogy ez a kezelés enyhítheti a stresszt, amely ismerten hozzájárul a betegséghez.

2. Jobb emésztés
A gerinc bizonyos területei szabályozzák, hogy milyen gyorsan emésztjük meg az ételt, és hogy a szervezet mennyire képes felszívni a kulcsfontosságú ásványi anyagokat, vitaminokat és tápanyagokat. Ezeken a területeken a helytelen beállítások, sőt a gyomor izomfeszültsége is hozzájárulhat a gyomor problémákhoz, beleértve a gyomorégést, a savas refluxot, a gázképződést és a puffadást, a székrekedést és még sok mást.
Ha emésztési problémái gyulladásból erednek, mint például néhány IBS- és Crohn-kórban szenvedő beteg esetében, a kezelés kiegészítheti a hagyományos kezelési módszerekkel az irritáció feloldását és a tünetek csökkentését.
A manuálterápia hatására jelentős javulást tapasztalhat az emésztési problémák terén, és elérheti a kellemesebb bélkomfort érzést.

3. Jobb alvás
Miért alszik jobban a manuálterápia után? A manuálterápiás kezelés enyhíti a fájdalmat és a feszültséget, amelyek gyakran zavarják az alvást. Emellett korrigálja a nyakban lévő helytelen illeszkedéseket is, amelyek állkapocs-szorosságot, horkolást vagy akár alvási apnoét okozhatnak. Ezáltal segít javítani az alvásminőséget és csökkenti az alvásproblémákat.
A manuálterápia javítja a véráramlást és elősegíti a pihenést, ezáltal hozzájárulva a jó éjszakai alváshoz. A kezelés serkenti a vérkeringést, amely fontos szerepet játszik az egészséges testműködésben. Emellett megnyugtató hatással van, segítve a test és az elme pihenését, és támogatva a megfelelő regenerációt és felépülést az alvás során. Segíthet egyensúlyba hozni a kortizol stresszhormont. A kortizolszint természetesen emelkedik a nap folyamán, de éjszaka le kell esnie, amikor eljön az ideje, hogy leereszkedjen. Ha a korizol szint nem csökken, akkor nehezen fog elaludni, és még nehezebb lesz felfrissülve ébredni. Minden kezelés segít csökkenteni a kortizolszintet.
A nagyobb hatékonyság érdekében ajánlott masszázsterápiával kiegészíteni. Együttes alkalmazásával a kezelést követő napokban frissítőbb pihenés tapasztalható.

4. Egészségesebb terhességek
Az émelygéstől a duzzanatig a várandós anyák sok kellemetlen érzéssel küzdenek. A középszakaszban megnövekedett testsúly és a medence lazább szalagjai szintén nagyobb nyomást gyakorolnak a gerincre, így a derékfájás az egyik leggyakoribb panasz ebben az időben. A manuálterapeuta meglátogatása a terhesség alatt szinte azonnali enyhülést nyújthat a testtartás javításával. Ráadásul a kiegyensúlyozott medence általában csökkenti a napi fáradtság érzést a várandósság idején.
A terhesség utáni kiropraktikai ellátás segíthet a gyógyulásban és enyhítheti a szoptatás alatti testtartási problémákkal kapcsolatos fájdalmat.

5. Jobb atlétikai teljesítmény
Akár hobbi sportoló, akár egyszerűen csak szeret aktív maradni, a manuálterápia javíthatja a teljesítményét, és számos módon segíthet a felépülésében:

  • Javítja a mozgástartományt és a rugalmasságot, hogy csökkentse a sérüléseket és segítsen jobban teljesíteni a tevékenységek során
  • Fellazítja és helyreigazítja a megfeszített és kificamodott ízületeket és szalagokat, hogy hamarabb visszatérhessen az aktív mozgáshoz
  • Irányítja a véráramlást a sérülés helyeire, a megfelelő és teljes gyógyulás elősegítése érdekében
  • Csökkenti a gyulladást, sérülést követően

Sok sportoló választ csontkovács és masszázsterápiát együttesen, az edzés előtti és/vagy utáni időszakban.

6. Fejfájás enyhítése
A hátfájáson kívül a fejfájás az egyik leggyakoribb panasz a manuálterápiát választók körében.
A nyak, a hát és a gerincfeszültség a legtöbb fejfájás fő okozója. Azonban további tényezők, például a stressz, a hormonális egyensúlyhiány, a genetika és még sok más is hibásak lehetnek. A fejfájás enyhítésére szolgáló csontkovács technikák a fejfájás okát hivatott megszüntetni, és arra célzott kezelés nyújt. Általában ezek a gerincmanipulációk megnyugtatják a feszültséget, kiegyensúlyozzák a hormonokat és enyhítik a stresszt, hogy csökkentsék a fejfájás epizódjainak gyakoriságát, súlyosságát és időtartamát.
A fejfájás enyhítésére szolgáló kombinált terápia, mely masszázs és csontkovács terápiát együttesen alkalmaz a legjobb választás, ha gyakori fejfájással küzd.

7. Csökkenti a gyulladást
A gyulladás számtalan állapot gyakori mellékhatása. Míg az akut gyulladás normális és szükséges ahhoz, hogy a szervezet helyreálljon, a krónikus és ellenőrizetlen gyulladás fájdalmas lehet, és mindenképp külső segítséget igényelhet.
Egy manuálterapeuta célja, hogy kezelje a gyulladás forrását, ahelyett, hogy sávos segítséget adna a kapcsolódó tünetekre, vagy adott testtájékra. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a kiropraktikai ellátás megállíthatja a neuropeptidek termelését és csökkentheti a citokinek, az immunsejteket szabályozó fehérjék termelését. Amikor a citokinek felhalmozódnak, súlyosbítja az immunválaszt és túlzott gyulladáshoz vezet.
A kiropraktikai ellátás a masszázsterápiával együtt a gyulladást is feloldja azáltal, hogy serkenti a sérült helyre irányuló véráramlást. Ez a kombinált terápia segíthet az érintett területnek, hogy meggyógyítsa magát és csökkentse a duzzanatot akut helyzetekben.

8. Normalizálja a magas vérnyomást, vagy ingadozó vérnyomást
A felnőtt lakosság közel fele magas vérnyomást tapasztal. Míg sokan támaszkodnak a hagyományos gyógyszerekre, sok beteg azon tűnődik, hogy „segíthet-e egy csontkovács csökkenteni a vérnyomást?” Röviden, igen. Valójában a Journal of Human Hypertension folyóiratban közzétett kutatás kimutatta, hogy egy 8 hetes kiropraktikai kezelés ugyanolyan hatással volt, mint néhány magas vérnyomású gyógyszer. Ezek a hatások akár a kezelés után 6 hónapig is folytatódhatnak!
A csontkovács magas vérnyomással kapcsolatos terápiái legjobb tulajdonsága az, hogy nem ugyanazokkal a mellékhatásokkal jár, mint a szokásos gyógyszerek, mint például a túlzott vizelés és a csökkent nemi vágy.
A helytelen beállítás az artériák összehúzódását is okozhatja, ami negatív hatással van a véráramlásra és növeli a vérnyomást.

9. Hatékony segítség isiász esetén
Az emberek 40% -a tapasztalja meg az isiászt az életében. Ez az állapot akkor fordul elő, amikor az ülőideg összenyomódik vagy gyulladás veszi körül. Mivel az ülőideg hátulról a lábra nyúlik, sugárzó fájdalmat tapasztalhat a lábakban, a hátban és a farizmokban. Szerencsére egy csontkovács segíthet az ülő fájdalomban!
A csontkovács, isiász esetén, manuális manipulációval enyhíti a csigolyák idegekre gyakorolt nyomását, ezáltal enyhülést és javulást eredményezve a tünetekben. Ez a fajta gerincmanipuláció fokozhatja a vér és a gyógyító szerek keringését is a területre, a gyulladás megoldása érdekében. A terápiát követően a betegek a fájdalom súlyosságának, intenzitásának csökkenéséről számolnak be, a gyógyulási idő napokkal rövidülhet. Célzott nyújtó gyakorlatokkal kiegészítve még hatékonyabbá tehető a technika.

10. Fájdalomcsillapítás a test számára
Természetesen a manuálterápia a legjobb megoldást kínálja az általános testfájdalom terén. Függetlenül attól, hogy a fájdalom ízületi gyulladásból, összecsípődött idegekből, porckorongsérvekből, ínhüvelygyulladásból vagy bármilyen más gyakori okból ered, mindenki számára személyre szabott megoldás létezik.
A kiropraktikai ellátás az egészséges életmód részeként is működhet, és különösen hasznos a következőkben, akár megelőzés céljából is:

  • Ülő munkát végzőknél
  • Erős fizikai munkát végzőknél
  • Sportolóknál
  • Várandós és szülés utáni anyáknál
  • Sport- vagy autóbaleset okozta sérüléseknél

Mindennapi rutinjaink megterhelik a nyak, a hát és a váll izmait, emellett a hétköznapi stressz is megteszi a hatását.

Amikor megelőzés vagy már meglévő fájdalmak kezelése céljából fordulunk csontkovácshoz, biztosak lehetünk benne, hogy hosszú távon kényelmesebben és fájdalommentesebben élhetünk testünkben.