Telefon

+36 70 670 3572

Email

hello@laria.hu

Bejelentkezés

H-Szo. 8.00-19.00

A piriformis-szindróma egy olyan betegség, amely során a fenékben található piriformis izom begörcsöl és fenéktáji fájdalmat okoz. A piriformis izom görcse irritálhatja a közelében lévő ülőideget, ezáltal fájdalmat, zsibbadást és bizsergést okozva a láb hátulján és a lábfejnél (hasonlóan az isiászos fájdalomhoz).

A derékfájdalom gyakori probléma, amely sokakat érint világszerte. Gyakran hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a derékfájdalom oka valamilyen hátprobléma, ám egy másik apró, ám rendkívül fontos izom, a piriformis, szintén okozhat hasonló tüneteket. A piriformis szindróma sokszor keveredik össze a derékfájdalommal, de megfelelő diagnózis és kezelés segíthet megkülönböztetni őket.

Mi is az a piriformis és miért fontos?
A piriformis egy kis, piramis alakú izom, amely az emberi medence talpában található. Fontos szerepet játszik abban, hogy a medence stabilitását fenntartsa, és segít a combcsont és a medence közötti ízület mozgásában. Ha ez az izom túlzottan megfeszül vagy begyullad, a környező idegeket szoríthatja, ami fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat a derék, a far és akár a lábak területén is.

A piriformis szindróma tünetei:
A piriformis szindróma tünetei gyakran hasonlóak lehetnek a derékfájdalomhoz, ami megnehezíti a pontos diagnózist. Ezek a tünetek magukban foglalhatják:

 • Fájdalom és kellemetlenség a farizom területén, különösen ülés közben vagy hosszabb ideig tartó ülést követően.
 • Sugárzó fájdalom a far vagy a comb hátsó részén, esetleg a lábszárban vagy a lábujjakban.
 • Gyengeség vagy zsibbadás a lábakban.
 • Fokozódó fájdalom hosszabb ideig tartó járás vagy állás közben.

Hogyan különböztethető meg a piriformis szindróma a derékfájdalomtól?
A megfelelő diagnózis és megkülönböztetés érdekében fontos az alapos fizikális vizsgálat és a beteg kórtörténetének felvétele. A piriformis szindróma általában pontos nyomásérzékenységet mutat a piriformis izom területén, valamint bizonyos mozgásszabadsági korlátozottságot. A képalkotó vizsgálatok, például az MRI vagy az ultrahang segíthetnek megerősíteni a diagnózist, kizárni más potenciális okokat és meghatározni az optimális kezelési módot.

Hogyan kezelhető a piriformis szindróma manuálterapeuta segítségével?

 1. Fizikális vizsgálat és diagnózis:
  A manuálterapeuta által végzett alapos fizikális vizsgálat során meghatározzák a piriformis izom területén jelentkező nyomásérzékenységet, valamint az izom mozgásszabadságát és feszültségét. Ez segíthet pontos diagnózist felállítani és meghatározni a legmegfelelőbb kezelési tervet.
 2. Nyújtások és mobilizáció:
  A piriformis szindróma kezelésének egyik fő célja az izom feszültségének csökkentése és a mozgástartomány visszaállítása. A manuálterapeuta speciális nyújtó és mobilizációs technikákat alkalmazhat a piriformis izomra, amelyek segítenek lazítani az izomfeszültséget és növelni a rugalmasságot.
 3. Mélyszöveti masszázs:
  A mélyszöveti masszázs segít enyhíteni a piriformis izom területén felhalmozódott feszültséget és oldani az esetleges izomgörcsöket. Ezáltal csökkenhet a fájdalom és javulhat a vérkeringés az érintett területen.
 4. Triggerpont terápia:
  A manuálterapeuta azonosíthatja és kezelheti a piriformis izomban található triggerpontokat, amelyek további fájdalmat és kényelmetlenséget okozhatnak. A triggerpont terápia segít lazítani ezeket a pontokat és enyhíteni az izomfeszültséget.
 5. Erősítő és stabilizáló gyakorlatok:
  A manuálterapeuta segíthet olyan speciális erősítő és stabilizáló gyakorlatok kiválasztásában és bemutatásában, amelyek célzottan a piriformis izmot célozzák meg, valamint javítják a medence stabilitását és egyensúlyát. Ezek a gyakorlatok hozzájárulhatnak a hosszú távú tünetmentesség eléréséhez és fenntartásához.
 6. Otthoni gyakorlatok és tanácsadás:
  A manuálterapeuta tanácsot adhat otthoni gyakorlatokra és életmódbeli változtatásokra, amelyek segíthetnek a piriformis szindróma kezelésében és megelőzésében. Ez lehet például a rendszeres nyújtás, az ergonómikus munkahelyi beállítások vagy a helyes testtartás fenntartása.

Az optimális eredmény érdekében fontos az együttműködés a manuálterapeutával, és az általa javasolt kezelési terv szigorú betartása. A rendszeres kezelések és az otthoni gyakorlatok együttes alkalmazása segíthet enyhíteni a piriformis szindróma tüneteit és visszaállítani a normális mozgástartományt, így javítva az életminőséget és növelve a mozgásszabadságot.

Bizonyos esetekben, például amikor a piriformis szindróma gyulladással jár, a gyógyulás folyamata nehezebb lehet. Ilyenkor a manuálterápia mellett gyakran szükség lehet gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) szedésére is. Ez segíthet csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a fájdalmat, ami lehetővé teszi a terápiás kezelések hatékonyabb alkalmazását és a gyógyulás gyorsabb előrehaladását. Fontos azonban, hogy az ilyen gyógyszerek alkalmazását orvossal vagy terapeutával való konzultáció előzze meg, és a kezelés során a javasolt dózisokat és időtartamokat tartsák be a legjobb eredmények elérése érdekében.


Fontos figyelmeztetés: Mint manuálterapeuta, hangsúlyozni szeretném, hogy a cikkben tárgyalt információk nem helyettesítik az orvosi diagnózist vagy kezelést. A piriformis szindróma vagy bármely más egészségügyi állapot esetén mindig javasolt szakorvoshoz fordulni az alapos vizsgálat és diagnózis érdekében. A manuálterápia csak kiegészítő kezelési forma lehet az orvosi terápia mellett, és csak az orvos vagy más egészségügyi szakember által javasolt módon alkalmazható. A cikkben tárgyalt technikák és tanácsok csak általános tájékoztatást nyújtanak, és minden esetben egyénre szabott kezelési tervre van szükség. Mindig konzultáljon egészségügyi szakemberrel a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük