Telefon

+36 70 670 3572

Email

hello@laria.hu

Bejelentkezés

H-Szo. 8.00-19.00

Lysine nélkül a többi aminosav sem tud beépülni, ezért ennek a pótlása a legfontosabb. Felelős a kalcium felszívódásáért és a csontnövekedésért. Hiánya okozza az összes herpesz vírust, például az övsömört.

Lizin egy immunrendszer erősítő, víruspusztító hatású esszenciális aminosav, ami javítja az agy anyagcseréjét. Befolyásolja a máj és az epehólyag működését, fokozza az anyagcserét, szabályozza a tobozmirigy, tejelválasztó mirigyek, sárgatest és petefészek működését, és megakadályozza a sejtek korai lebomlását.

A lizin kiemelkedő segítséget nyújt a szervezetnek a tápanyagok felszívódásában és az anyagcsere egyensúlyának fenntartásában. Az esszenciális aminosavak közül a lizin a legkevesebb mennyiségben található az étrendünkben. Az élelmiszerek hőkezelése során a lizin az, amelyik leginkább átalakul. Ez az átalakulás felelős a kenyér héjának barna színéért is.

Ha étrendünkben kevés a lizin, akkor a többi aminosav sem tud megfelelően beépülni. A lizin biztosítja a karnitin szintézisét, serkenti a savszekréciót és a pepszin termelődését, és javítja a gyomornedvek kiválasztását, ami növeli az étvágyat és elősegíti a csecsemők növekedését és fejlődését.

A lizin segíti a kalcium felszívódását és felhalmozódását a szervezetben, gyorsítja a csontnövekedést.

Lizin hiány tünetei: Fáradtság, gyengeség, hányinger, hányás, szédülés, étvágytalanság, növekedési retardáció és a vérszegénység, alacsony gyomorsav-elválasztás, ami anorexiához, táplálkozási anémiához, a központi idegrendszer zavarához vezet.

A lizin hiánya csökkent fehérjeszintézist, csökkent növekedést, vírusfertőzésekre való fogékonyságot eredményez. Szélsőséges esetben a lizin hiánya a niacin (B3-vitamin) hiányához vezet, ami a pellagra nevű betegséget okozza.

Az ajánlott bevitel 20 mg/kg gyermekek számára, 6,000-18,000 mg a felnőtteknek.

Forrásai: teljes értékű fehérjék, tojás, hús, a hüvelyesek, halak, tej, limabab, sajt, élesztő, szójatermékek. A gabona alapú étrenden élők (búza, rizs, kukorica) lizin-hiányosan étkeznek.

Számos aminosavterápia járt sikerrel, többek között eredményeket értek el az öregedés késleltetése, a szívbetegségek megakadályozása, az emlékezet javítása, a depresszió és stressz leküzdése, az alvászavarok korrigálása, az ízületi gyulladások és herpesz gyógyítása, az alkoholizmus elleni harc, az allergia kezelése és a hajnövekedés serkentése terén.

Az utóbbi évek kutatásai kiderítették, hogy a herpesz, a csontritkulás, érelmeszesedés és a megfázások kezelésében is kiválóak a megfelelő mennyiségben alkalmazott lizin tartalmú szerek.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük