Telefon

+36 70 670 3572

Email

hello@laria.hu

Bejelentkezés

H-Szo. 8.00-19.00

Az autofágia, amit 2016-ban orvosi Nobel-díjjal elismert japán tudós, Oszumi Josinori indított el, rendkívül fontos szerepet játszhat az emberi élet meghosszabbításában. Ezen folyamat révén akár évtizedekkel is tovább élhetünk, miközben megelőzhetünk olyan súlyos betegségeket, mint a rák, Alzheimer-kór, cukorbetegség és egy sor öregkori betegség.

Oszumi Josinori munkája lehetőséget teremt arra, hogy múlt időbe helyezzük ezeket a veszélyeket, és reményt adjon a hosszabb és egészségesebb élet lehetőségére.

Olyan súlyos és ijesztő betegségek, mint a rák különféle típusai, a 2-es típusú cukorbetegség, neurodegeneratív rendellenességek, ideértve az Alzheimer-kórt, a Parkinson-kórt és a Huntington-kórt, valamint izomsorvadás, ízületi problémák és különböző gyulladásos megbetegedések.

Sejten belüli takarítás és újrahasznosítás, mi is az autofágia?

Az autofágia szó eredete a görög nyelvből származik, és azt jelenti: „önemésztés”. Ezt a fogalmat nehéz egyszerűen összefoglalni, de talán a legtalálóbb leírás az, hogy a sejt saját magán belül végez takarítást és újrahasznosítást.

A sejt egyes részei, különösen a fehérjék, idővel kimerülnek és elveszítik normális funkciójukat. Az új komponensek létrehozásához szükség van ezek cseréjére. Az autofágia során a sejt ezeket a károsodott és használhatatlanná vált struktúrákat egy olyan területre irányítja, amelyet egy kettős membrán határol. Itt ezeket az összetevőket enzimatikusan lebontja.

Az összetevőket szétbontja alkotóelemeire, majd ezekből új komponenseket hoz létre. Gyakorlatilag egy molekuláris körforgásról van szó, ahol az elöregedett, káros makromolekulák részei újra felhasználásra kerülnek, hasonlóan a szelektív hulladékgyűjtéshez és újrahasznosításhoz.

Az autofágia rendszerének feladata, hogy megkülönböztesse a haszontalant a hasznostól, és az előbbit újrahasznosítsa. Ezen folyamat során felszabaduló energia a sejt számára elérhetővé válik a felépítő folyamatokhoz és a túléléshez éhezés esetén. Ezért is nevezhetjük ezt a folyamatot „önemésztésnek” vagy molekuláris degradációnak.

Az öregedésért az autofágia felelős

Az autofágia képessége csökken az életkor előrehaladtával, és amikor valaki az időskorba lép, a károsodások mértéke meghaladja a javulást. A sejtekben felhalmozódó „felesleges” és káros anyagok bizonyítottan játszanak szerepet az „öregedési folyamatok” kiváltásában, valamint számos öregkori betegség, például a fent említettek kialakulásában.

Tehát, ha az autofágia nem megfelelően működik, akkor az öregedés és betegségek kialakulása felgyorsul. Azonban, ha képesek vagyunk befolyásolni (aktiválni) az autofág folyamatokat farmakológiai módszerekkel, akkor megelőzhetjük vagy gyógyíthatjuk ezeket a betegségeket.

Az autofágia tudatos befolyásolása és javítása azt eredményezné, hogy az öregedés során kialakuló összes jellemző betegséget egyidejűleg késleltetnénk, legyen szó izom- és ízületi fájdalmakról, rákról, cukorbetegségről vagy akár Parkinson- vagy Alzheimer-kóról.

Mindez elméletileg jelentős mértékben meghosszabbíthatná az egészséges öregkor időtartamát.

Fontos kiemelni, hogy ez nem azt jelenti, hogy az emberek halhatatlanná válnak – hangsúlyozza a szakember. Gyakorlatban azt eredményezné, hogy a jövőben sokkal tovább megelőzhetővé vagy kezelhetővé válnak az idős korral járó betegségek, és lassítható lesz az öregedési folyamat sebessége. Ez pedig komoly különbséget jelenthet abban, hogy az emberek tovább élhetnek egészségben és aktívan, vagy pedig betegségekkel küzdve és kórházakban sorakozva töltik az idősebb éveiket.

Ezen túlmenően, bár az emberek között még nem alkalmazzák, modellállatokban már bizonyítottan 20-30 százalékos élettartam-növekedést eredményez, ha hatékonyan befolyásolják az autofágiát genetikai eszközökkel. Bár az emberek esetében még nem tudni, mikortól lehetne tömegesen alkalmazni, az orvostudomány komoly erőforrásokat fektet az autofágia kutatásába. Mindez Oszumi Josinori professzornak köszönhető, aki áldozatos munkájával teremtette meg az autofágia molekuláris mechanizmusának és szabályozásának kutatási irányát.

Az autofágia elősegítéséhez és optimalizálásához vezető út:

  1. Időszakos böjt: Fontolja meg az időszakos böjtöt, ami segíthet az autofágia fokozásában. Próbálja ki például a 16/8 órás böjtöt, ami azt jelenti, hogy 16 órán keresztül nem eszik, majd 8 órán belül elfogyasztja az étkezéseit.
  2. Több antioxidánsban gazdag növény fogyasztása: Tervezze étrendjét olyan élelmiszerekkel, amelyek gazdagok antioxidánsokban, például gyümölcsökkel, zöldségekkel, bogyókkal és olajos magvakkal.
  3. Rendszeres testmozgás: Gyakorolja a rendszeres, aerob típusú testmozgást, ami javíthatja az oxigén és tápanyagok szállítását a sejtekhez, így támogatva az autofágia hatékonyságát.
  4. Minőségi alvás: Prioritásként kezelje az egészséges alvásminták kialakítását, mivel az alvás aktív időszakban az autofágia nagyon aktív. Tartsa be a biológiai ritmust és kerülje az alvászavarokat.
  5. Környezeti szennyeződések minimalizálása: Próbálja csökkenteni az elektromágneses sugárzásnak, vegyi anyagoknak és toxinoknak való kitettséget, mivel ezek negatívan befolyásolhatják az autofágia hatékonyságát.
  6. Táplálkozás tudatosság: Az étrendjében előnyben kell részesítenie a növényi alapú ételeket, és kerülnie kell a feldolgozott élelmiszereket, telített zsírokat és túlzott fehérjefogyasztást, mivel ezek gátolhatják az autofágiát.
  7. Természetben való időtöltés: Töltsön időt a természetben, mivel a természettel való kapcsolat csökkentheti az inflammációt és erősítheti az autofágia folyamatokat.
  8. Stresszkezelés: Alkalmazzon stresszkezelési módszereket, például meditációt, jóga gyakorlatokat vagy légzőgyakorlatokat, hogy minimalizálja a krónikus stressz hatását a sejtekre.
  9. AMPK-aktiválás*: Próbálja meg aktiválni az AMPK enzimet a testmozgás és az alacsony telített zsírtartalmú étrend segítségével, mivel ez hozzájárulhat az autofágia fokozásához.
  10. Szakember tanácsadás: Ha komolyabb lépésekre van szükség, például génmódosító szennyeződések minimalizálására vagy speciális terápiákra, konzultáljon szakemberrel, aki segíthet az optimális autofágia elérésében.

Ezen lépések betartásával elősegítheti az autofágia folyamatának hatékonyabb működését, ami hozzájárulhat az általános egészség és az élettartam javításához.

*AMPK-aktiválás

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük